Ministerul Sănătății: Aplicația oferită pentru tratamentul arșilor ar putea fi utilizată doar în UPU. Folosirea acesteia este greu de realizat și eventualele erori ar avea urmări medicale

Ministerul Sănătății: Aplicația oferită pentru tratamentul arșilor ar putea fi utilizată doar în UPU. Folosirea acesteia este greu de realizat și eventualele erori ar avea urmări medicale
Sursa FOTO: Youtube
Publicat: 21/11/2022, 16:28
Actualizat: 21/11/2022, 16:38

Ministerul Sănătății a anunțat luni că, din discuțiile cu reprezentanții Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, a rezultat că aplicația  „First Aid Burn” pentru tratamentul arșilor ar putea fi utilizată doar în unitățile de primiri urgențe.  Folosirea aplicației este greu de realizat și eventualele erori ar avea urmări medicale, au concluzionat cadrele medicale.

În plus, programul reproduce o aplicație deja existentă în limba franceză și trebuie clarificat de către structurile abilitate aspectele legate de originalitatea aplicației și legalitatea diseminării ei în acest context, menționează ministerul într-un comunicat de presă.

O altă problemă identificată este legată de protecția datelor pacientului care ar trebui introduse în această aplicație precum și modalitatea de obținere a acordului de utilizare a acestora.

Șeful ANIS: Am închis saga cu aplicația pentru pacienți arși. S-a rezolvat, nu trebuie, nu folosește

Amintim că „Mihai Matei, preşedinte al Asociaţiei patronale a industriei de software şi servicii (ANIS) şi co-fondator Geeks for Democracy, afirma în urmă cu trei săptămâni, într-o postare pe Facebook, la şapte ani de la incendiul din clubul Colectiv, că încearcă de doi ani să dea în folosinţă o aplicaţie pentru Ministerul Sănătăţii pentru tratamentul pacienţilor arşi.

IT-istul român spune că a fost chemat în cele din urmă la minister, unde i s-au oferit motive pentru care aplicația nu poate fi folosită, chiar dacă în trecut i s-a spus că poate fi folosită.

„Avem de toate și in 2022. Am închis saga cu aplicația aia pentru pacienți arși. S-a rezolvat, nu trebuie, nu folosește”, își începe Mihai Matei mesajul postat pe Facebook.

Ministerul Sănătății a răspuns luni, 21 noiembrie, într-un comunicat de presă.

Vă trimitem răspunsul Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătății generat ca urmare a întrevederii între ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Președintele Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătății, prof. univ. dr. Cristian Radu Jecan, Vicepreședintele Comisiei, prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu și Mihai Matei, reprezentantul companiei Software Essensys It:

„Vă informăm că în urma analizării utilității clinice a aplicației „First Aid Burn” în cadrul Comisiei de Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătății cât și a discuțiilor pe aceasta temă, cu medici din toate unitățile de îngrijire a pacienților cu arsuri din țară, s-a ajuns la următoarele concluzii:

S-a încercat stabilirea locului pe care poate să îl ocupe această aplicație în tratamentul pacienților cu arsuri, mai exact cine o poate utiliza asfel încât să aducă un beneficiu în evoluția pacientului ars.

Am exclus din start folosirea ei în centrele specializate în tratamentul pacienților cu arsuri. Acestea au în structură personal medical care are cunoștințele și experiența necesare pentru realizarea unei corectări adaptate în dinamică a tulburărilor hidroelectrolitice și acidobazice asociate acestei patologii.

Reechilibrarea hidroelectrolitică a unui pacient cu arsuri extensive de la momentul producerii accidentului, până la primirea acestuia într-o UPU se face pe baza unor formule de reechilibrare rapide care sunt cunoscute de către personalul care îi transportă în condiții specifice. Aceste cunoștinte sunt dobândite atât în cadrul modulului obligatoriu de chirurgie plastică din anul 6 (UMF Carol Davila) cât și în cadrul pregătirii de specialitate în medicina de urgență.

Singurul loc în care și-ar fi putut găsi utilitatea sunt Unitățile de Primiri Urgențe. În aceste structuri pacientul ars trebuie să stea cât mai puțin timp posibil după care să fie redirecționat către o structură specializată. Folosirea aplicației mai sus menționate în UPU este greu de realizat, deoarece completarea schemei de arsură necesită o debridare chirurgicală corectă prealabilă a leziunilor (realizată în sala de operație) și o experiență din partea utilizatorului în diagnosticarea profunzimii acestora. Utilizarea ei incorectă ar duce la erori de diagnostic și tratament ce vor influența evoluția pacientului și vor avea potențiale implicații medico-legale. Aspectele de mai sus se referă la arsurile de gravitate medie și mare, la cele minore devenind nerelevante. Astfel asigurarea transportului într-o structura de îngrijire a arsurilor, în timpul cel mai scurt cu putință devine prioritar, timp în care se poate iniția si mai ales consemna echilibrarea hidroelectrolitică de bază, cu monitorizarea debitului urinar.

O altă problemă identificată este legată de protecția datelor pacientului care ar trebui introduse în această aplicație precum și modalitatea de obținere a acordului de utilizare a acestora.

Din discuțiile avute cu dezvoltatorul/producătorul, reiese că în mare măsură programul prezent reproduce o altă aplicație deja existentă în limba franceză (accesibil pe dispozitivele mobile, în format gratuit și premium, contra cost). Considerăm că trebuie clarificat de către structurile abilitate aspectele legate de originalitatea aplicației și legalitatea diseminării ei în acest context.

Menționăm că la discuții au fost prezenți 10 din cei 12 membri ai comisiei, dintre care 2 se regăsesc și în componența Comisiei Multidisciplinare pentru Arsuri a MS (cf. OMS 743/27.05.2021). Aplicația precum și datele de logare în vederea utilizării au fost transmise către membrii comisiei, care au avut la dispoziție 1 săptămână pentru evaluarea acesteia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Serviciu militar obligatoriu pentru FEMEI. Ar putea fi chemate în Armată
Meghan, minciună persistentă. Dar specialiștii au dat-o de gol
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
×